Puhelin kastui -mitä OIKEASTI kuuluu tehdä?

torstaina 24.05.2018 klo 01:03

Päätettiin miettiä tämä nyt niin simppeliksi kuin mahdollista. Ei mutuilua tai jossittelua, vaan 100% titaaninkovaa faktaa joka perustuu kokemukseen lähemmäs tuhannesta kosteuvauriohuollosta kahdeksan vuoden ajalta.

Kuvitellaan tilanne, että puhelin on kastunut. Ei väliä kuinka pitkään tai millaisessa nesteessä laite on uinut, nämä ohjeet pätevät joka tilanteessa. Oli siis kyseessä sekunnin pudotus lavuaarin käsiä pestessä tai koko ohjelman läpikäyminen pesukoneessa, näillä neuvoilla puhelimen pelastaminen 100% käyttökuntoon tai vähintään arvokkaan sisällön palauttaminen on mahdollisimman todennäköistä.

1. Kuivaa puhelin päällisin puolin lähimmällä imukykyisellä materiaalilla.
2. Sammuta puhelin, äläkä kytke siihen virtaa tai varsinkaan yritä ladata laitetta.
3. Mikäli mahdollista, irroita akku. Jätä kaikki irtoavat osat irralleen, avaa latausliittimen ja sim- sekä muistikorttien luukut.
4. Toimita puhelin lähimpään kosteusvauriohuoltoja tekevään huoltoliikkeeseen, jossa puhelin voidaan asianmukaisesti purkaa osiin ja sisuskalut päästään kuivaamaan.

Riisipussit, saunan lauteilla kuivaamiset tai muut vastaavat konstit saattavat auttaa tai olla auttamatta tilanteessa, jossa laitetta ei päästä heti toimittamaan huoltoon. Laitteen sisälle päässyttä nestettä näillä keinoilla ei kuitenkaan yleensä riittävän nopeasti poisteta.

Monet uusimmista laitteista ovat nykyään esim. IP68 -luokituksen mukaisesti suojattuja pölyltä ja vedeltä. Käytännössä tämä ei kuitenkaan useimmiten päde, sillä puhelimeen kohdistuu käytössä rasitusta esim. tiukassa taskussa ollessaan (kolhuista puhumattakaan), ja ajan kanssa hyvin hieno pöly ja lika tunkeutuvat tiivisteiden läpi aiheuttaen suojauksen pettämisen. Samoin jatkuva latausportin tai sim- ja muistikorttien luukkujen avaaminen ja sulkeminen kuluttavat niiden tiivisteet pölyä ja vettä läpäiseviksi malleissa, joissa tällaisia luukkuja käytetään.

Huollamme kuukausittain satoja laitteita, joissa tämä ilmiö on selvästi nähtävillä. Oikeaoppisesti huollettaessa tiivisteet uusitaan, tosin nekin ajan kanssa kuluvat ja menettävät suojaustehonsa.

 

Miten puhelin sitten kastuessaan tarkalleen rikkoutuu?

Hieman yleistäen ilmaistuna, valtaosassa kastumistapauksia vesi itsessään ei tee puhelimelle varsinaisia vaurioita. Vauriot syntyvät, kun neste aiheuttaa oikosulkuja yhdistämällä piirilevyllä olevia komponentteja tai niiden liitoksia toisiinsa. Tällaisten oikosulkujen kohdalla lämpötila saattaa nousta hyvin korkeaksi, polttaen puhki liitoksia, joka johtaa laitteen osittaiseen tai täydelliseen halvaantumiseen. Lähes aina näiden vaurioiden kohdalla esiintyy piirilevyillä hapettumia, jotka myös aiheuttavat kontaktin syntymisen/katoamisen komponenttien välillä.

Tästä syystä puhelimen sammuttaminen ja akun irroittaminen ovat tärkein toimenpide kun laite on joutunut kosketuksiin nesteiden kanssa. Kun laitteessa ei kierrä virta, näitä vaurioita ei pääse syntymään.

 

Voiko pahasti vaurioituneen puhelimen pelastaa?

Paras vastaus: mahdollisesti. Kosteusvauriohuolloissa onnistuminen on aina tapauskohtaista. Parhaimmillaan olemme saaneet talven yli järven pohjassa majailleen puhelimen täydelliseen toimintakuntoon, pahimmillaan sekunnin pudotus tiskialtaaseen on tuhonnut koko laitteen lopullisesti.

Usein huoltotoimenpiteenä riittää puhelimen perusteellinen kuivaus ja pienten hapettumien puhdistaminen eri liuottimilla. Toisinaan taas tarvitaan ultraäänipesua ja mikroskoopin alla tehtyjä juotostöitä.

Tekemistämme kosteusvauriohuolloista noin 50% johtaa täydellisesti toimivaan lopputulokseen, 25% johtaa vähintään laitteen sisällön onnistuneeseen palautukseen ja 25% jää totaalisen mykäksi. Vaikka mobiililaitteet eivät millään muotoa sovi yhdistettäväksi nesteiden kanssa, kosteusvauriohuoltojen kustannukset jäävät useimmiten huomattavan paljon pienemmiksi kuin tilanteen vakavuus antaisi olettaa.

Kirjoita kommentti tähän blogiartikkeliin.